Vintercykeltøj Udvalgt

Vintercykeltøj og accessories – bliv klædt på til vintercykling!

Når sommeren er slut og efterårs- og vintermånederne banker på, kræver cykelgaderoben en udskiftning. Ud med de lette, tynde, ventilerende sokker og trøjer, og ind med tykke jakker og lange bukser! Men det er nemt at komme galt afsted når man klæder sig på til en vintercykeltur. I dette indlæg kommer jeg med tips til vintercykeltøj og accessories til vinteren, så du får mest ud af din vinter!

Vintercykeltøj er ikke bare vintercykeltøj

Vinteren har mange forskellige ansigter. Alt fra mildt og fem grader til -14 og hårdkulde, eller måske blive vi velsignet med regn og hård blæst. Det er altså ikke ”bare” at have et sæt cykeltøj til efteråret og vinteren, men det er altid en fordel at have noget at vælge mellem!

Vind, vand eller kulde?

Første punkt når du skal ud på cyklen, er at se på vejrudsigten. Det lyder måske basalt og indlysende, men det betyder meget især om vinteren. Som nævnt ovenfor er det danske vintervejr er mærkelig størrelse og derfor er det vigtigt at være klædt på til hvad du kommer ud i. 

Vind: Hvis du skal ud i vinden er det vigtigt at have tøj på med et vindafvisende lag. Der findes både lange cykelbukser i vind afvisende materiale, samt vindjakker skoovertræk, der holder vinden ude, men samtidig giver kroppen mulighed for at komme af med varmen.

Vand: Regner det? Så er det frem med regntøjet. Regntøj er ikke lige så gode til at hjælpe dig af med varmen, men de holder dig tør, og det er alfa omega når det gælder om at holde sig varm. Især vandafvisende skoovertræk kan redde dig fra iskolde tæer, de er guldværd for enhver cykelrytter!

Kulde: Når termometeret siger hård frost, som fx den 14. februar 2021 hvor temperaturen under en af vores træningsture kom ned på -12 grader, gælder det om at holde på så meget af varmen som muligt. Vær dækket ind fra top til tå, så intet af varmen får lov at forlade kroppen uden at blive holdt tilbage. Huer, halsedisser, handsker, og varme bukser og trøjer er et must! Det er benhårdt, men også en oplevelse at komme hjem med frost i øjenbrynene og have besejret kulden!

Der findes også andre løsninger det kommer vi ind på senere, når vi kigger nærmere på accessories.

Vintercykeltøj Pas Normal Studios AW21
FOTO: Pas Normal Studios

Lag på lag på lag på… 

Vintercykling = lag. For bedst at holde på varmen er det vigtigt at bygge sin påklædning op i lag. Typisk vil jeg ofte have følgende på når vi rammer temperaturer omkring frysepunktet: Én langærmet svedundertrøje i et kraftigt materiale, en langærmet cykeltrøje og ofte vil jeg have en form for vindafvisende skaljakke eller vindvest udenover. 

På benene benytter jeg mig altid af lange cykelbukser uden pude, og indenunder har jeg mine normale bibs. Dette føler jeg giver både den bedste komfort, samtidig med man har et ekstra lag omkring lår, skridt og den nederste del af maven. Derudover har jeg skoovertræk og handsker, og er der rigtigt koldt, også en hue.

Lag på lag tilgangen gør det også nemt at tage et lag af, eller åbne lidt op for lynlåsen i yderste lag, hvis temperaturen skulle stiger og du får det for varmt! 

Uld holder dig varm – og tør!

Merinould er et super fedt materiale når vi taler varmt, åndbart og hurtigttørrende cykeltøj! Merinouldens egenskaber gør det perfekt til især baselayer, huer, sokker og lignende, hvor de er med til at holde dig tør, varm og samtidig være åndbar nok til du ikke føler dig overophedet! 
Merinould er et lidt dyrere materiale, og produkter af god kvalitet koster lidt ekstra, men er det hele værd når du sidder på cyklen!

Uundværlige accessories

Vintercykeltøj Pas Normal Studios vindvest
FOTO: Pas Normal Studios

Accessories er uundværlige på enhver cykeltur, især om vinteren. Halsedisser, hjelmhuer og handsker bør være fast inventar i enhver vintercyklists garderobe! Alle tre ting kommer oftest i forskellige tykkelser, alt efter hvor koldt der er, eller hvor varmt man gerne vil have det på sin tur.

Vindveste og skaljakker er endnu en ting jeg vil anbefale at få sig anskaffet. Jeg har den seneste tid brugt en vindvest fra Pas Normal Studios udenpå min langærmede trøje, og den er guld værd i disse overgangsmåneder. Ofte vil jeg starte med at have den på om morgenen når man bevæger sig afsted i 3-4 grader og tage den af eller åbne op for lynlåsen, når solen kommer frem og kulden fortager sig en smule. En vindvest eller en skaljakke er supernemme at folde sammen så de passer om i en af baglommerne, og er uundværlige i omskifteligt vintervejr.

Fryser du lidt til start – så er alt godt

Det er nemt at ende ud med at have for meget tøj på når du skal ud og cykle om vinteren. Som hovedregel plejer jeg at gå med ideen om at hvis jeg har det varmt inden jeg starter, så har jeg for meget tøj på. Vintertøjet er som tidligere nævnt lavet til at holde på varmen som kroppen selv producerer. Derfor er det også vigtigt at huske på at når kroppen bliver varmere i takt med at vi kommer i gang med fysisk aktivitet, vil vores tøj også holde på mere varme. Synes du det er lidt småkoldt når du starter ud, vil du altså efter nogle kilometer være varmet op, og have en perfekt køre temperatur!

Jeg håber at du har fået lidt brugbar information du kan bruge til dig næste vintereventyr på landevejene. Er du derimod mere til at blive indendørs når det for alvor bliver vinter? Så frygt ej! Jeg har også lavet et indlæg om homtrainere og e cykling samt hvordan du kommer i gang med Zwift!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.