Wattmåler cykling

Har du brug for en wattmåler?

Du er begyndt at bruge din cykel mere og mere. Du har måske nået et punkt hvor du ikke føler din træning rykker sig mere blot ved at benytte puls, kadence mm. Har du brug for en wattmåler? I denne artikel vil jeg prøve at kigge nærmere på wattmålere. Hvad kan de, hvad koster de og er det noget du skal investere i?

Hvad er en wattmåler?

En wattmåler er et stykke udstyr til din cykel, der kan hjælpe dig med at overvåge hvor hårdt du træder i pedalerne. Wattmåleren tager helt lavpraktisk den kræft du presser ned i pedalerne, og laver det om til et watttal du kan bruge som reference. 

Hvorfor vælge en wattmåler

Langt de fleste af os der bruger en del timer på cyklen, har stiftet bekendtskab med en pulsmåler. En pulsmåleren er en god måde at overvåge hvor hårdt man træner, og er stadig det bedste alternativ til en wattmåler, endda til en brøkdel af prisen. 

Fordelen ved at benytte watt fremfor puls er dog at én watt er én watt. Når du benytter din puls til at monitorere din træning, er fælden at din puls ikke reagerer ens på en vis belastning. Puls påvirkes af træthed, dårlig søvn, varme mm. Watt derimod er altid det samme, og dette gør at du altid er sikret at kunne træne i den korrekte træningszone.

Har du brug for en wattmåler?

Nu til spørgsmålet: Har du brug for en wattmåler? Og her kommer der et rigtigt ”politikersvar”: Måske. 

Har du behov for bedre at kunne træne i de korrekte zoner for at få det bedste ud af din træning? Synes du det er spændende at bedre kunne følge med i din udvikling på forskellige segmenter, eller i bestemte intervaller? Jamen så kunne en wattmåler godt være noget for dig.

Langt de færreste motionister på begynder niveau har reelt behov for wattmålere. Men er det et stykke udstyr der gør du vil bruge din cykel mere, eller får en bedre oplevelse på cyklen, så go for it.

Wattpedaler, pedalarme eller krank?

Wattpedaler

Wattpedaler er en nem måde at komme i gang med watttræning. Mange producenter har kastet sig over netop wattpedalen, og dette gør der er et fornuftigt udvalg, og priserne er forholdsvist lave. Både Garmin, Speedplay (Wahoo) og Favero er gode kvalitetspedaler til priser fra omkring kr. 3.000, – og op.

Wattpedaler har derudover den fordel at de er nemme at flytte rundt, hvis man har flere cykler. De er dog også de mindst præcise, men er meget tæt på konkurrenterne.

Garmin Rally RK Watmåler Wattpedaler
Foto: Garmin Deutschland GmbH

Wattmåler i pedalarm

Stages og 4iiii tilbyder begge billige løsninger hvor man måler watt via venstre pedalarm. Dette er, ligesom wattpedaler, en nem og billig måde at komme i gang med at måle watt. Priserne er nogenlunde tilsvarende wattpedalerne, eller endda endnu billigere.

Installationen af pedalarmene kan være lidt mere kompliceret, men er absolut noget der kan lade sig gøre selv. Hvis ikke, er jeg sikker på det ikke vil tage din lokale cykelmekaniker mange minutter.

Wattmåler i pedalarmene er stadig ret præcise. Dog ikke så præcise som krankbaserede wattmålere.

Wattmåler i krank

Den ”originale” wattmåler. Wattmålere installeret i kranksættet på cyklen er måden det er blevet gjort på siden dens opfindelse. Krankbaserede wattmålere er dyre, men også utroligt præcise. 

Denne type af wattmålere henvender sig primært til den ambitiøse rytter der vil have det bedste af det bedste. Installation og vedligehold er noget mere kompliceret end ved pedalarme og wattpedaler, så det kræver man har prøvet det før, eller har en god cykelmekaniker.

Der findes selvfølgelig andre mærker og løsninger, men disse løsninger er de meste udbredte og dem jeg selv har erfaringer med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.